Door de eeuwen heen

Zoals vroeger iedereen leerde stijldansen omdat "het een deel was van de opvoeding", zo wordt tegenwoordig verwacht dat er altijd wel iemand in de buurt is die kan reanimeren als dat nodig is.

Lees meer...

Wat is een AED?

Iedereen heeft wel eens gehoord van een AED, maar wat is nou eigenlijk een AED en waar dient het voor te worden gebruikt? We zullen proberen middels een kleine uitleg hier meer inzicht in te geven...

Lees meer...

AED is geen hartmassage apparaat

Een AED wordt geheel ten onrechte regelmatig een hartmassageapparaat genoemd. Een AED geeft echter een elektrische schok en geen hartmassages. Een manueel hartmassageapparaat is een geheel ander reanimatiehulpmiddel.

Lees meer...

Circulatie van het bloed

Het hart is een holle spier gevuld met bloed ter grootte van een vuist. Het ligt tussen de beide longen iets links van het midden in de borstholte. In rust pompt het hart van een volwassene door samen te trekken ongeveer 70 maal per minuut bloed door het lichaam via de grote lichaamsslagader of aorta.

Lees meer...

Ademhaling

De ademhaling zorgt voor opname van zuurstof in het bloed en de afvoer van afvalgassen. Lucht (met 21% zuurstof) komt via de mond binnen. Van daaruit komt het in de keelholte en de luchtpijp. De luchtpijp splitst zich in de borstholte en eindigt in de linker-en rechterlong.

Lees meer...

De Hersenen

De hersenen zijn het meest ingewikkelde orgaan van het menselijk lichaam. Wetenschappelijk onderzoek heeft de afgelopen jaren steeds meer inzicht gegeven in het functioneren van de hersenen. In dit gedeelte worden enkele belangrijke zaken over de hersenen in het kort opgesomd.

Lees meer...